Poliranje kovin

Poliranje se izvaja na kovinskih izdelkih, pri katerij je vizualna podoba izdelka zelo pomembna. V redkih primerih je potreba po poliranju tudi zaradi funkcije izdelka. Med postopkom obdelave se površina obdelovancev gladi in svetli.

Poliranje in satiniranje površine
Poliranje in satiniranje površine

Postopek poliranja se izvaja strojno ali ročno. Pri strojnem poliranju se kovinski obdelovanci gibljejo skupaj z neabrazivnim medijem in abrazivno pasto v vibracijskem stroju, kjer se površina obdelovanca gladi in povzroča sijaj. Uporablja se v primerih, ko so obdelovanci manjših dimenzij, kompleksnejših oblik in večjih količin. Površina po obdelavi je zglajena in svetleča. Med postopkom lahko prihaja tudi do poškodb na površini zaradi kontaktov obdelovancev med seboj.

Strojno poliranje
Vibracijsko poliranje

Postopek ročnega poliranja pa se izvaja z vrtečim kolesom iz tkanine in polirno pasto. Operater mora ročno pritiskati obdelovanec ob vrteče se polirno kolo (kolut), ki je nosilec abrazivne paste, in opravlja funkcijo odvzemanja materiala iz površine. Glede na abrazivnost polirne paste in grobost ter trdoto polirnega kolesa, se pojavi efekt na površini.

Pri tem postopku lahko pride tudi do večjih deformacije oblike izdelkov (robovi luknje,...), kjer velik faktor predstavlja človeška roka. S samim postopkom je mogoče dosegati tudi visoki sijaj, ki se ga s strojnim ne da.

Stroj za ročno poliranje
Stroj za ročno poliranje 

Velikost obdelovancev je odvisna od velikosti in oblike strojev. V naših prostorih imamo kapacitete za obdelavo obdelovancev do velikosti  Ø300 x 500 mm. Pri strojnem poliranju se večja količina obdelovancev obdeluje istočasno, če pa so obdelovanci večjih dimenzij, pa jih je potrebno obdelovati posamično, da ne prihaja do medsebojnih trkov in posledično do poškodb površine.

Optimalne parametre (izbiro tehnologije, stroja, vrsto in velikost media, čistilnega sredstva, čas obdelave,...), ki so ključnega pomena pri doseganju želenih rezultatov na obdelovancih, določimo na podlagi večletnih izkušenj.

Kot mnogi drugi, nam tudi vi zaupajte veš problem pri raziglevanju in svetovali vam bomo po naših najboljših močeh.

Za vse informacije smo vam na voljo preko spletnega obrazca ali nas obiščite na naslovu podjetja. Svetovali vam bomo pri vašem primeru, tako da boste najbolj ekonomično dosegli želeni rezultat na obdelovancih.
Če imate potrebe po storitvah prevelike, vam svetujemo pri izbiri strojev, ki vam jih dobavimo skupaj z vsem potrebnim materialom, za doseganje, kar se da, najboljših rezultatov.

    Dokažite, da ste človek, tako da izberete Skodelico.